Menu główne

Wino z winogron prosty przepis

Zaczęty przez Ezbern, Lip 05, 2024, 11:57 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ezbern

Na wino przeznaczamy tylko dojrzałe i zdrowe winogrona. Jeśli ich nie umyjemy przed odciągnięciem moszczu, to nie musimy dodawać drożdży. Jeśli zaś wymyjemy winogrona, to musimy dodać matkę drożdżową (Tokay lub Madera).

Moszcz fermentuje szybko i dobrze się klaruje. Jeśli chcemy z niego sporządzić wino o zawartości do 10% alkoholu, to nie musimy dodawać cukru, wody, kwasu i pożywki. Jeśli zaś chcemy otrzymać wino o wyższej mocy, to musimy dodać cukru.

  Jeśli chcemy otrzymać wino o mocy 12%, to do każdego litra moszczu musimy dodać 51 g cukru (do 10 litrów - 510 g).
  Jeżeli chcemy otrzymać wino o mocy 13%, to do każdego litra moszczu musimy dodać 68 g cukru (do 10 l - 680 g).
  Jeśli chcemy uzyskać wino o mocy 14%, to do każdego litra moszczu musimy dodać 86 g cukru (do 10 l - 860 g).

Cukier (w całości lub w części) możemy zastąpić rodzynkami, przyjmując, że zawartość cukru w rodzynkach wynosi 50% (inaczej mówiąc - zamiast 51 g cukru dajemy 102 g rodzynków).

Jeśli po sklarowaniu i ściągnięciu wina znad osadu dodamy do niego 20-30 g cukru na litr, to uzyskamy wino półwytrawne. Natomiast jeśli dodamy 30-60 g na litr, to otrzymamy wino półsłodkie.
W tych przypadkach istnieje jednak niebezpieczeństwo wystąpienia wtórnej fermentacji. Aby temu zapobiec, należy dodać około 20 ml spirytusu na litr wina.

Haczyk

mam 30 litrow soku z białego winogrona ile mam dodac wody i cukru aby uzyskać w miare słodkie i mocne wino ?

Wojciech

ile trzeba wsypać cukru na 20 litrów wina zeby było słodkie?proszę o rady

dwidix

w artykule nie ma szczegółów co składa się na moszcz. nie są to informacje dla początkujących winiarzy. ile moszcz powinien stać i czy woda jest do tego potrzebna. słowem: ratunku bo towar mi się zepsuje, bo taki ogół jak ktoś tu wypocił to dla zaawansowanych. nie można się połapać gdzie znaleźć coś w stylu "pierwsze kroki od A do Z" świadomy jestem że to temat rzeka ale od czegoś trzeba zacząć a nie od takiego ogólnika jak ten przepis.

TESTER

Co zrobić jeśli wino jest za słodkie i przestaje plumkać (to znaczy ok .raz na minutę)

Fircyk

Nie kumam o co chodzi ? Już nie zagłębiając się w szczegły szczegółów... To każde winogrono ma tą sama zawartoćć cukru ? Do każdego należy dodać 51 g na litr, żeby mieć podana wartość procentową? Przywiozłem sok z Szampanii Chardonai i Pinot Noir.. Ile miało blg ? 9,5 ! Oczywiście, że w Polsce nawet wiącej można uzyskać, ale tam takie sią zbiera, ale nie mówcie, że do każdego moszczu tyle samo się dodaje.

Ragnarok

Przydałaby się jeszcze informacja, ile mniej więcej litrów moszczu uzyskuje się z danego gatunku winogron. W artykule jest też wspomniane o dodawaniu wody, ale nie wiadomo ile. Kilka tygodni temu nastawiłem na próbę trochę wina z białych winogron, ale korzystałem z jakiegoś innego przepisu. Były w nim wszystkie dane, ale obawiam się, że nie był zbyt dobry - na razie (jeszcze nie ściągałem, zrobię to w najbliższym czasie) prawie nie czuć smaku winogron, za to alkohol bardzo dokazuje. Ale może smak jeszcze się ułoży?

Ichigo

Oczywiście najlepsze wino wyjdzie jak wyciśnie się sok z winogron. Akurat są miękkie, więc nie ma problemów. To jednak dużo roboty jak się nie ma wyciskarki. Jak mam czas i ochotę, to wyciskam, jeśli nie po prostu wrzucam winogrona do butli, jednak więcej czyli ok. 40% pojemności butli. Reszta to woda, cukier i dobre drożdże. Obecnie można kupić gotowe turbo razem z pożywką.

Ezbern

Oczywiście najlepsze wino wyjdzie jak wyciśnie się sok z winogron. Akurat są miękkie, więc nie ma problemów. To jednak dużo roboty jak się nie ma wyciskarki. Jak mam czas i ochotę, to wyciskam, jeśli nie po prostu wrzucam winogrona do butli, jednak więcej czyli ok. 40% pojemności butli. Reszta to woda, cukier i dobre drożdże. Obecnie można kupić gotowe turbo razem z pożywką.

Tags: