Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Drink Ruda Szmata

Zaczęty przez PolicjantzPłocka, Lip 15, 2024, 10:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PolicjantzPłocka

Witajcie!
Chciałbym Wam zaserwować szybciutki przepis na Rudą Szmatę;)
Skąd taka bezczelna nazwa? A no stąd, że powstały trunek kojarzy mi się z Gorzką Żołądkową, która potocznie jest nazywana "rudą" no i jakoś tak mi się powiedziało i jest... :D
Przepis na 2,5 l :
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół opakowania cukru waniliowego ( tego małego standardowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa

Składniki wkładamy do słoja o pojemności przynajmniej 3 litrów, lub innego dostępnego naczynia.
Zalewamy naszą własną wódeczką 40%, energicznie mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
6-8 godzin to optymalny czas, w którym zioła oddadzą swój aromat, a cukry się rozpuszczą.
NAJWAŻNIEJSZE: CAŁOŚĆ NALEŻY ENERGICZNIE WSTRZĄSAĆ CHOCIAŻ RAZ NA GODZINĘ ABY POMÓC CUKROM SIĘ ROZPUŚCIĆ.

Po 6-8 godzinach zlewamy nasz napitek przez filtry do kawy i spokojnie możemy podawać. Wierzcie mi na słowo, że robi wrażenie. Na prawdę ja sam jestem zaskoczony, że w takim krótkim czasie można zrobić coś na prawdę fajnego
Pozdrawiam i życzę smacznego!

Skorr

No to jutro będziemy widzieli co to warte - hihi... Nastawione :D

kivlow

Skorr daj znać co wyszło  8)

Skorr

Tylko ja troszkę zmieniłem :) Nie byłbym sobą...
Cukier (i cukier waniliowy) rozpuściłem w 0,5l ciepłej wody, do tego dodałem 1l zimnej wody i 1,1l destylatu.
Taką miksturą zalałem zioła - nie muszę pilnować teraz rozpuszczania cukru - pomieszam słoikiem jak mi się przypomni...

PolicjantzPłocka

Ale w ten sposób nie przekonasz się jak smakuje "oryginał" i jeśli Ci nie posmakuje łatwiej będzie o krytykę...
Tak tylko wtrącam;)

Zymus

Nastawione :) Jutro szmata będzie brana :)

Cisco

destylat miał o wyższym procencie i końcowo uzyskał procent w okolicach, w jakich jest Twój, to aż tak duża modyfikacja nie nastąpiła... Tylko inne dane wstępne. Też często modyfikuję robiąc smakówki dlatego, że mam destylat 70%, a nie jak podają w przepisie spirytus.

Ikalgo

Wiesz jak to męskie skojarzenia, nie zawsze są odpowiednio "na miejscu" :D
Musisz mi wybaczy

Andrew

"Ruda" to raczej określenie na whisky, a "ruda szmata" to rdza..

Olgierd

Każdy ma swoje nazwy jakieś takie wymyślone przez siebie;) Ta jest właśnie MOJA.

Zenitsu

Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.

Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.

Amnezja

Nikt Ci nie karze tego próbować, degustować, czegokolwiek z tym robić.
Na pewno masz w swojej głowie arsenał znakomitych przepisów, które z powodzeniem stosujesz.
Ja zaproponowałem taki, który mnie smakuje, jest szybki, i może być alternatywą dla wyszukanych trunków z najwyższej półki. Tą tańszą alternatywą.

HeniekStar

Krótki opis dzisiejszej degustacji Rudej Szmaty. Lekką modyfikacją u mnie było rozpuszczenie w 2l a nie w 2,5l destylatu. Lubię bardzo aromatyczne trunki.
Trunek ma ciekawy smak, na początku uderza smak ziołowy by po gardle spływała już słodycz. Jeśli ktoś jest fanem żołądkowej to ta pozycja jest warta wypróbowania.
Jedno z Mecenasem się nie zgodzę "wystarczy tylko 8 godzin". Czuć jeszcze różne smaki które muszą się przegryźć. Oprczywiście ruda jest już zdatna do wypicia ale z 3 dni znacznie by się jej przydały. Jednak jak najbardziej polecam

Rengoku

No to muszę spróbować tej kompozycji. Byłem zniechęcony troszkę przepisem ale że lubię żołądkową gorzką to za chwilę robię miksturę. Opiszę także swoje doznania po degustacji. Dzięki.

Introwetryk

Ja też rudą szmatę nastawiłem. Żeby nie mieszać co godzinę, po wsypaniu cukru wymieszałem wszystko łyżką. Teraz się gryzie do rana. Zastamawiam się czy po 8 godz przecedzać, czy potrzymać dłużej dla lepszego aromatu.

Tags: