Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Cytrynówka

Zaczęty przez Kapi, Sie 19, 2024, 09:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wojewoda

Myślałem o tym ale to będzie taki sposób ostateczny jak wszystkie próby zakończą się fiaskiem ;) Lubie eksperymentowac i robic nowe alkoholowe trunki to taka okrężna droga bardziej mi odpowiada ;) ;) a narazie wszystko idzie w dobrym kierunku bo w butelkach już dość dużo bąbelków ;)

WodnyWampir

Wracam po prawie dwóch tygodniach od początku eksperymentu;-) iiiiiiiiiiii muszę stwierdzić, że pełny sukces;-) ;-) ;-) cytrynówka pięknie się nagazowała a drożdzowa refermentacja nadała jej naprawde wyjątkowego charakteru;-) ;-)schłodzona w gorące letnie dni to będzie HIT;-) ;-) przesadziłem tylko z ilością słodzika:-\ wole mniej słodką lemoniade;-)

biszkopcik

Właśnie tak to bywa w nowych smakówkach , ostrość i świerzość owocowa zagłusza moc alkoholu a po ułożeniu się trunku alkohol zaczyna dominować ,więc warto jeśli chcemy dłużej dojrzewać alkohol zachować inne proporcje.

Oktan

Wychodzi na to, że to przepis na nieco ponad 1L trunku.
Czy na 5L damę, składniki mnożymy x4?

ApostołMichael

Tak mniej więcej wychodzi, zawsze można spać nieco mniej wody żeby % był większy

A co do klarowania, jest jakaś zasada? Klaruje się wszystko czy niekoniecznie? Może właśnie na smak? Klarowana cytrynówka wygląda świetnie tylko ten smak. Jest równie dobra ale taka zmącona smakowała lepiej

bashan

Cytrynówka z przepisu  Dziś rozlewam do butelek, dwie butelki zostawiam ładnie wyklarowane resztę mące i rozlewam. I niech sobie leżakuje.. Obrazek Dla mnie przepis nr 1 jeśli chodzi o szybkość wykonania, smak.

Gawron

Szybkość wykonania jest raczej porównywalny do pozostałych przepisów, natomiast czas spożycia jest znacznie dłuższy od pozostałych.

Tags: