Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Cytrynówka

Zaczęty przez Kapi, Sie 19, 2024, 09:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Cozy

Ja tak robię, wyciskam sok i wlewam do alkoholu. Ale nie pozbywam się żółtej skórki. Moim zdaniem jest tam jest mnóstwo aromatu. Obieram bardzo cienko (by nie zebrać albedo) i to wrzucam razem z sokiem :)

ApostołMichael

Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)

Waz_2000


Barabos

Właśnie ja za miodem nie przepadam dlatego szukam alternatywy :D

MientowaNajlepsza

Próbowałem - i cytrynówka jak to cytrynówka - zawsze jest dobra ;)
Jedynie kolor jest ciemniejszy.

KrzysztofKrafczyk

Witam, zrobiłem cytrynówki i pomarańczówki. Cytrusy wyszorowałem w ciepłej wodzie zalałem 1l spirytusu na 3 dni. Szklankę cukru rozrobiłem z 1,25 l wody. Po 3 dniach połączyłem syrop ze spirytusem, sok wycisnołem. Smak i zapach ok ale jest mętne. Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane. Pozdrawiam Krzysztof

bocian

Czas, czas, czas. Ot i cały przepis.
Tak klaruję cytrynówkę i limoncello.

Ikalgo

Może i ja napiszę mój przepis jak ja robię. 12 cytryn sparzonych zalewam 2 litrami spirytusem 96% na dobę. Później cytryny daję całe przez sokowirówke wolnoobrotową ,przelewam do damy i dopełniam do 4400 ml wodą razem z 400 gr cukru i po 24 godzinach filtruje przez gazę. Można spożywać po schłodzeniu. Robię tak od pół roku duże ilości

NiemaPiciaBezBicia

Całe cytryny ze skórka zalewasz ?
Całe cytryny ze skórką wrzucasz do sokowirówki ?

Winiarek

A jak i robię od dawna, nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Każdy zachwala i naprawdę dużo ludzi piło, stosuję jako walutę na budowach. Jak coś muszę załatwić na budowie to cytrynówkę zawsze mam pod ręką,robię jej minimum 45 litrów mieśiecznie

Quebec

Nie czuć goryczki? Nie jest gorzkie? Mógłbyś napisać jeszcze dokładniej?

Rusin

Jest akurat, sam próbuje nieraz. Goryczy nie czuć, gorzka też nie jest bo jest cukier. Szybko się ją robi i dlatego szybko znika Naprawdę nikt mi jeszcze nie powiedział że jest niedobra, piją ją pracownicy jak i kierownicy budów

Czarnoziem

Jak cytryny zalewam to mam przekrojone na pół, wybieram cytryny z cienką skórą bo są lepsze. Trzymam zalane maksymalnie dobę bo jak dłużej to jest gorycz

BawiącysieRomek

Szybko znika. Myć może dlatego nie czuć goryczki. Mam wrażenie że jeśli niedbale obrane są skórki i dostanie się białego to im dłużej taka cytrynówka stoi tym ta goryczka wybija się i daje o sobie znać.. Świeża jest ok.

Yoko

Szybko znika. Myć może dlatego nie czuć goryczki. Mam wrażenie że jeśli niedbale obrane są skórki i dostanie się białego to im dłużej taka cytrynówka stoi tym ta goryczka wybija się i daje o sobie znać.. Świeża jest ok.

Tags: