Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Cytrynówka

Zaczęty przez Kapi, Sie 19, 2024, 09:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oloby

Dziś pierwsze testy, dość wolno to się klarowało i nie wiele tego zostało.
Ale kolejnym razem potrajam stawkę ewentualnie dam troszkę mniej cukru.
Nalewka wyszła wyśmienita.

Bayle

1 l spirytusu (w zalezności od mocy posiadanego alkoholu zmierzamy do 2 l 45% płynu plus soki i miód)
0.9 l wody
połączyć
sok z 8 cytryn przefiltrować przez gazę
sok z 1 pomarańczy przefiltrować przez gazę

Łączymy wszystkie składniki

6 łyżek miodu 0.1 l wody zagotować, odszumieć i wystudzić

Łączymy składniki

Skórka z 1 cytryny - samo żółte - dodajemy na koniec i moczymy 1 dobę (kilka razy wypada zamieszać)

To jest wersja wytrawna. Można dosłodzić cukrem rozpuszczonym w minimalnej ilości wody do smaku


Zenitsu

Nie. Wystarczy schować do szafki albo pod łóżko, aby wścibskie oczy naszej połowicy tego nie wypatrzyły

Carl

Spróbuj skórkę zetrzeć nandrobnej tarce, w taki sposób będziesz miał na pewno samą skórkę bez albedo.

Zaradek

Spróbuje, chociaż osobiście wole noże albo obieraczki od tarki. Znalazłem coś takiego na aledrogo za 17zł + przesyłka, powinno zrzynać bez albedo, tylko czy to rzeczywiście działa i jak szybko się tępi?

Finn

A ja preferuję nóż do filetowania. Z jednego powodu - trąc skórkę tracimy zbyt dużo olejków eterycznych na których nam w skórkach najbardziej zależy. To jest własnie ten pryszczący płyn na około w trakcie tarcia.

Grzewo

Duże ilości cytryn obieram bardzo ostrym nożykiem kuchennym, ale jak potrzebuję skórkę z 2-3 owoców to używam podobnej tarki. Po ścieraniu przelewam ją alkoholem, żeby spłukać z niej olejki.

Mirdalan

Najzwyklejsza, czterostronna tarka ;D Polecam

Noname

Witam.

A ja tak robię cytrynówkę:
1l spirytusu lub psoty 98%
Ok 12 cytryn (żeby wyszło ok 0.6l soku)
Szklanka cukru
0.5-0.7l przegotowanej wody (w zależności od chęci uzyskania końcowego %)

Cytryny sparzam i wycieram. Na tarce na drobnych oczkach ścieram skórki (bez białego miąższu).
Skórki zalewam wodą 200ml i gotuję ok. 15min. Odcedzam skórki i rozpuszczam cukier.
Do spirytusu przez sitko wlewam sok z cytryny i przestudzony syrop ze skórek i cukru, uzupełniam wodą sprawdzając organoleptycznie moc cytrynówki.
Wychodzi mi ok 2.2l cytrynówki, i jest praktycznie od razu gotowa do konsumpcji. Schodzi mi przy tym ok godziny i wychodzi naprawdę dobry i szybki trunek.

OpolskiFach

Ja skórki z cytryn trzymam max 10-12 godzin. Wychodzi pysznie. Reszta podobnie jak u Ciebie, z tym, że skórkę ścieram na drobnej tarce.

SiarczanPotasu

Ja skórki z cytryn trzymam max 10-12 godzin. Wychodzi pysznie. Reszta podobnie jak u Ciebie, z tym, że skórkę ścieram na drobnej tarce.

Vislaus

Witajcie.

Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.

Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.

Pozdrawiam.

Nomadowie

Niestety, jest to wada wszystkiego co pyszne :D

Carl

Jak ja lubię wpatrywać się w takie obrazki... mogę tak patrzeć, patrzeć i patrzeć...

xardas

A jeszcza jak dadzą popróbować.....mhmmm...;D

Tags: