Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Cytrynówka

Zaczęty przez Kapi, Sie 19, 2024, 09:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yhwah

Dzisiaj kupiłem cytryny, celuję w 10l od razu (jak tak zachwalacie :)).
Początkowo myślałem, żeby zrobić z samego soku / miąższu a ze skórek zrobić limoncello - ale, że tego przepisu jeszcze nie sprawdzałem, to trzeba.
Pytanie - w przepisie Bodzia jest alkohol 70-80%. Czyli spiryt z kolumny rozrobić do tego procentu?
Z moich obliczeń wynika, że jeżeli z 2l 70% uzyskamy ok 5l gotowego trunku, to będzie on miał jakieś 28%
Przy zastosowaniu 80% to już wychodzi 32%.
Myślę, że więcej niż 35% nie ma sensu robić.
Też dajecie 3 szklanki cukru? Jak bardzo słodkie to wychodzi?
Pytam, bo ostatnio mniej słodzę nalewki i dalej są w porządku - ciekawe jak tutaj?

Ukrainiec

Ja robiąc celuję w 40% i też jest świetna. Co do proporcji to soku z cytryn wychodzi różnie, bierz to pod uwagę. Ja do ilości soku właśnie dobieram resztę tak, by założony % wyszedł. Cukier - daję jedną szklankę i ew. na końcu dosładzam trochę. Wychodzi wtedy kwaskowata z lekką nutką słodyczy, tak mi pasuje.

DajMiodu

Rozumiem, dzięki za podpowiedź.
Ja w miedzyczasie zobaczyłem modyfikację przepisu  - tu jest ciut mniej cukru i użyty spirytus 95% - wtedy wyjdzie 34%.
No i w tej drugiej wersji, tylko część cytryn się obiera - także z reszty zrobię limoncello (jak pierwotnie zakładałem) :)
Ogólnie będę celował w coś pomiędzy oryginalnym  a Twoim.

DeFacto

Witam .
Ja też mam przepis na (moją) cytrynówkę.
Dorodną cytrynę wymyć porządnie , szpicem noża porobić nacięcia w naszej cytrynie
a w nacięcia włożyc 20 ziaren kawy. Zalać gorzałką w ilości 1 litra. Powinno stać aż do uzyskania odpowiedniego koloru i aromatu.
Uważam ten przepis z godny polecenia poniewaz efekt końcowy jest naprawdę ok.

Hubcio

Kwachu, rozumiem że zalewasz cytrynę w całości? Środek i skórka...

MientowaNajlepsza

Hubcio ,tak zalewam w całości ,tego cytrynowo-kawowego jeża. niczego nie kroję.

Nomadowie

 kolego...
Napisz mi tylko jeszcze jak możesz co to znaczy odpowiedni kolor i aromat?
Po jakim czasie to mniej więcej zlewasz?
4 dni temu zrobiłem wypsotkę na samych skórkach od cytryny i kawy i już jest bardzo dobra...
Pozdrawiam.

Haker

Kolego  jeśli to co wyprodukowałeś jest już b. dobre , to nie pozostaje Ci nic innego jak pić na zdrowie.!!!! A co do koloru - coś jakby niezbyt mocna herbata z lekko żółtym akcentem , natomiast aromat- jak dla mnie lekko rumowy z ledwo zauważalną nutką ziołową i delikatnym zapachem cytryny , no i kawy oczywiście.

Wrony

Mi się spodobał kolor cytrynówki robionej tylko na skórkach cytryny

Sikor

Jak skończysz napisz jeszcze Twój przepis albo podaj link do niego. Kolor Twojej wódeczki Mnie oczarował.

Wrony

- 0,5 l psoty
- 0,5 l wody
- skórki z 4 cytryn

Cytryny opłukać wrzątkiem i obrać. Ciąc ostrym nożem tak, aby do wódki trafiły skórki bez białego miąższu (bo jest gorzki).
Aktualnie stoi i się przeżera. Jak cytryny będą za mało wyczuwalne dorzucić skórek ;)

Bimbrownik

Witam :D

Mógłbyś mi  powiedzieć w jakim naczyniu mam to przechowywać z tymi skórkami z cytryny???

Juliusz Cezar

Tak dla przejrzystości tematu:

Są dwa rodzaje trunków (wódek) smakowych: wódki smakowe i nalewki.

Wódki smakowe czy może likiery (proszę o poprawienie) są to trunki, które są całkowicie przeźroczyste - gin, alasz, ouzo. Te produkowane są poprzez destylację już gotowych, czystych wódek - albo leżakowanych w botanikach (kruszone ziarna jałowca i kardamonu..., kminku czy anyżu) albo przez wstawianie koszyczka z botanikami do np. kolumny. Otrzymujemy wtedy całkowicie przeźroczyste trunki z wyraźnym smakiem i aromatem danego zioła ale one są czyste jak woda/wóda.

Nalewki to takie gdzie gotowy czysty destylat wlewany jest na owoce czy zioła aby odebrać smaki i aromaty i leżakowany tydzień czy miesiąc.

Nie wspominam o różnych brandy'ies - koniak, calvados, śliwowica, tequila. Te destylowane są z nastawów na danych materiałach: koniak - winogrona; calvados - jabłka; śliwowica - śliwki; tequila - agawa; wódka żytnia - żyto; whiskey - jęczmień.

Może ktoś powie, że się czepiam ale jeśli już staramy się 'wiedzieć' to miejmy tą poprawną wiedzę a nie tą 'popularną'.

Dlaczego to piszę? Wiem jaka jest różnica między nalewkami a likierami/wódkami. Robiłem gin wstawiając koszyczek ze zmiażdżonym jałowcem do kolumny. No, jest bardzo inny niż nalewka na ziarnach.

Chodzi mi o to aby np. nazwa pomarańczówka/likier pomarańczowy nalewka na skórkach (bo wiem, że są znane w kraju) było poprawnie odróżniane.

Nie znaczy to że pomniejszam trunki zrobione przez kolegów . Są z pewnością wyśmienite bo takie robię sam i są smakowite

Chodzi mi o kolegów, którzy właśnie dołączyli do forum i uczą się różnych aspektów psocenia i tu powinni wyczytać solidną informację.

Vandal

Cytat: Bimbrownik w Sie 19, 2024, 10:43 AMWitam :D

Mógłbyś mi  powiedzieć w jakim naczyniu mam to przechowywać z tymi skórkami z cytryny???

W słoikach  8)

Oktan

Polecam mój bardzo prosty sposób (wielokrotnie sprawdzony) na cytrynówkę.Robię ją tak samo już od 30 lat i zawsze spotykałem się z samymi pochwałami.
oto przepis :
2 cytryny z ładną świeżą skórką
1/2 l spirytusu
6 płaskich łyżeczek cukru.
Ostrym nożem obrać cytryny .Trzeba starać się tak cienko obierać aby zdjąć tylko wierzchnią żółtą skórę. Zalać na 24 godziny spirytusem obraną skórkę nprz. w zakręcanym słoiku.Następnie w 3/4 l przegotowanej wody rozpuścić cukier ( 6 płaskich łyżeczek od herbaty) , odsączyć skórkę cytryny i zmieszać spirytus z wodą rozmieszaną z cukrem.Najlepiej smakuje wtedy ,gdy postoi jakiś czas ale często mi się zdarzało ,że bezpośrednio po zmieszaniu następowała konsumpcja.Aby przyspieszyć tzw. "przegryzanie" się alkoholu trzeba po zmieszaniu wody ze spirytusem stukać w butelkę metalowym sztućcem nprz. nożem , łyżką , widelcem itp. do momentu gdy odgłos stukania z głuchego przejdzie w dźwięczny. Polecam - taka nalewka nadaje się zarówno do zakąsek słodkich jak również wędlin, mięsa itp.Ma bardzo ładny kolor.

Tags: