Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Cytrynówka

Zaczęty przez Kapi, Sie 19, 2024, 09:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tazy

Możesz nam wyjaśnić, czemu tylko zimna woda?

Ustawiony

Jeżeli zależy nam tylko na skórce od cytryny, a nie miąższu, to nie widzę problemu, by je sparzyć po umyciu, to chyba nawet lepiej jak pozostałe nieczystości zostaną wypłukane na zewnątrz ewentualnie do wewnątrz, ważne by skórka była czysta, a wrzątek wykona to chyba lepiej niż zimna woda.

BibliotekaWiedzy

Chciałbym z cytrynówki bodzia zrobić gazowany napój taki 4-5% do butelkowania. I tak sobie wymyśliłem, że zrobie normalnie z przepisu tylko zamienie zwykły cukier na ksylitol albo erytrol. Następnie zaszczepie to minimalną ilością drożdzy, rozciencze do wspomnianych 4-5%, dodam cukru tak 3g/l i zabutelkuje do nagazowania. Czy to ma szanse się udać?

Piwko

Zeby otrzymać 5% będe musiał do gotowych 4l cytrynówki dodac około 9l wody. Czyli wychodzi, że sok z 16 cytryn będzie rozcieńczony 2l spirytusu i około 10l wody. Do tego dochodzi dodawany erytrol. Myśle że nie powinno być tak kwasne zeby drożdze nie ruszyły ale ciężko to stwierdzic :(

Gryffith

To może stewia albo jakiś słodzik syntetyczny by sie nadał?

Kiwi

Do fermentacji / nagazowania użyj zwykłego cukru (ew. glukozy). Do dosłodzenia do smaku użyj xylitolu.

Thorkell

Tylko czy ksylitol nie zabije nierozmnożonych drożdzy? A czy drożdze do cydru będą w takim przypadku dobrym wyborem? Czy lepiej postawic na bayanusy z racji na ich wytrzymałość na praktycznie wszystko? ;)

FacekGacek

Ksylitol dodaj już po fermentacji

SiarczanPotasu

Kolego źle odebrałeś mój początkowy zamysł ;) nie mam zamiaru fermentować cytrynówki tylko gotowy już napój rozcieńczyć, zaszczepić drożdzami, dodać cukru i zabutelkowac celem nagazowania ;) To w sumie chcę przeprowadzić refermentacje bez fermentacji ;)

GibkiAndrzej

 muszę cię zmartwić - drożdże raczej nie ruszą w środowisku, w którym już jest alkohol w tak wysokim stężeniu

Marcinello

4-5% to nie takie duże stężenie, żeby drożdze nieruszyły wydaje mi się. Podczas restartów niektóre wina mają więcej ;)

Marcinello

W sumie teraz policzyłem, że na dwa litry spirytusu to będe musiał dodac 25l wody a nie 9-10 l.

Tax Collector

Rzeczywiście to przeoczyłem.
W takim wypadku ja bym dodał same drożdże, żeby zobaczyć, czy ruszy fermentacja (bo pewnie trochę cukru tam jest? - trzeba zmierzyć BLG) - i dopiero jak się zakończy (znowu pomiar BLG), dosłodziłbym ksylitolem do smaku + 8g cukru / 1l do nagazowania.

Carl

Spróbuje dzisiaj zrobic małą porcje tak jak pisałem czyli zamiast cukru do podstawowego przepisu dodam słodzik, rozcieńcze, dodam drozdzy, cukru i zabutelkuje. Użyje chyba małych 0,5l plastikowych i lekko zgniecionych butelek zebym mógł obserwować nagazowanie ;)

biszkopcik

Nie myślałeś o sztucznym nagazowaniu co2 z butli ? Gdybyś tylko miał do niej dostęp to ułatwia to sprawę, Noi w butelce mamy kryształ bez osadu na dnie.
Ja myślę w ten sposób zrobić musujące wino i zbieram ku temu sprzęt powoli.

Tags: