Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Bourbon z Bananów

Zaczęty przez MientowaNajlepsza, Sie 21, 2024, 08:22 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Irracjonalny

Cafekot, ile drożdży dać? Dzisiaj nastawiłem ten nastaw. Dałem 6g Bayanusow g-995 i 4g pożywki Activi K. Zastanawiam się, czy to nie za mało?

Wtyczka

Kolego, moim zdaniem zależy to od BLG, ja bym tylko pożywki jeszcze ze 2g dodał i banany koniecznie bez skórek, popełniłem niedopatrzenie i nie wyczytałem o oskalpowaniu bananów. Psota wyszła przednia, mocno wyczuwalny posmak bananów, skórek niestety też. Na pewno popełnię jeszcze wielokrotnie, bo warto, z tym że osklpuję je wpierw.

Nojking

No i zrobiłem tak jak kolega napisał już 2 miesiące temu . Nastaw praktycznie nie pracuje. Lada chwila zleje, sklaruje i na rury. Mam nadzieję żona będzie zadowolona.

LukiPiwnica

No i zrobiłem tak jak kolega napisał już 2 miesiące temu . Nastaw praktycznie nie pracuje. Lada chwila zleje, sklaruje i na rury. Mam nadzieję żona będzie zadowolona.

Bumi

No i przegoniłem 25 l po rurach dwa razy ,bo nie lubię raz. I poczęstowałem żonę początkowo nie mogła skojarzyć co to jest, po małej podpowiedzi stwierdziła że mogę taką bananówkę robić częściej.O zgrozo chce zawieźć flaszkę teściowej!Muszę ją od tego zamiaru odwieść.

ZimnyGrabarz

I znowu stary temat odkopuje, ale mam pytanie bo mnie naszło na taką wódeczkę. Czy mogę taki zacier/nastaw ( sam nie wiem jak to nazwać ) robić w zwykłej beczce na zacier ? czy muszę w balonie z rurką ? Bo takiego dużego balona a nie mam :(

Jarosław

Wszystko tak naprawdę zależy od higieny. Najłatwiej byłoby gdybyś zaopatrzył się w najprostszy pojemnik fermentacyjny.
Pojemnik jeśli swoją beczkę do zacieru porządnie wymyjesz, wyparzysz, zdezynfekujesz, a na czas fermentacji nakryjesz luźno jakąś pokrywką (by nie mogły tam zajrzeć muszki owocówki i inni nieproszeni goście), to też tragedii nie będzie. Drożdże to dość twarde żyjątka i potrafią o siebie zadbać.

Olgierd

Jedno co najbardziej mnie ciekawi w tym temacie, to sama nazwa "burbon" - burbon (który jest moim ulubionym alkoholem) to jest raczej ze zboża, a dokładniej w przewadze to z kukurydzy, a nie z owoców, z owoców otrzymujemy brandy, a nie burbon - no chyba, że jestem niedouczony, to bardzo proszę poprawcie mnie.

Jajo

Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?

Hubcio

A jakich drożdży najlepiej użyć aby nie pracowało to tak długo tylko np 2 - 3 tygodnie ? Czy np fermvin z biowinu da radę ? Czy lepsze jakieś turbo do owocowych ? Jeszcze na koniec, trzeba to klarowac jakimś turbo klarem czy nie ma takiej potrzeby ? Sorx że tak dopytuje jednak chce nastawić to zaraz jak mi sie beczka z nastawem zwolni - czytaj jak znajdę czas zeby ja przedestylować

Pozdrawiam

Bullet

Głównie na PS. Rektyfikacja wymiecie wszystkie smaki.

Skorr

Koledzy, czytam kwestie związane ze skórkami bananów czy innych owoców i zastanawiam się czy to bezpieczne. Gdy ktoś zrywa banana prosto z drzewa - no problem. Ale zanim do nas dotrą z plantacji, właśnie skórki są nasączane potężną dawką chemii, które powstrzymuje samoistne dojrzewanie. I w założeniu tych skórek bananów, pomarańczy, mandarynek się nie konsumuje. Czy nie po to psocimy, żeby nie truć się paskudztwem fabrycznym, a w zamian walimy w siebie afrykańską chemię?

Thorkell

O bracie, ale żeś odkopał... Ale dobrze, bo pewnie sam tak daleko bym nie dotarł. Wiec dziś lub jutro nastawiam

WalkazPająkiem

Trwało to trochę dłużej niż początkowo planowałem, ale...
Bananowiec przedestylowany dwu krotnie na szklanej aparaturce. Wydajność trochę mała, bo wyszło około 4l 80% z 25l nastawu.
Zapach dość intensywny. Smak przyjemny, czuć wyraźną nutę banana, lecz na koniec jest ostro-gorzki posmaczek.
Na pewno jeszcze nie raz popełnię  8)

ApostołMichael

Robiłeś według przepisu?

Tags: