Menu główne

Pasztet Pieczony Według Mojej Mamy

Zaczęty przez Ichigo, Lip 05, 2024, 11:37 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ichigo

Jeśli szukasz przepisu na pasztet pieczony to Dobrze trafiłeś :)

Ja robie <> taką porcję:
- łopatka 4kg,
- podgardle 1.5-2kg, ew. TŁUSTY boczek, albo pół na pół
- wątróbka drobiowa 0.5-1kg, ew. wieprzowa ale max 0.5kg
DUŻO przysmażonej cebuli lekko zrumienionej.

Łopatka do gara, podgardle do fryzjera - ogolić resztki włosów, razem do gara dusić do miękkości.
Ale naprawdę do miękkości. Wątrobę podsmażam osobno.

Mięsa, wątrobę, mielę. Potem do miednicy, dodaje smażoną cebulkę, przyprawy - sól, pieprz etc.
Ważne są dodatki - ja dodaje suszone / wędzone śliwki, dość grubo krojone.

Wymieszaną masę do foremek, na 1/2h do piekarnika 160stC. Albo do słoików i pasteryzacja.
Wersja foremkowa po owinięciu szczelnie folią do zamrażarki. Po odmrożeniu można na 15min
do piekarnika i jest nówka sztuka :)

Pasztet moim zdaniem musi być tłusty i pieczony. Tłusty bo tłuszcz to zdrowie - źródło witamin i smaku.
Pieczenie ze względu na smak - reakcja Millarda czyni cuda...

AHA - podgardle OCZYWIŚCIE mielę razem ze skórą :)

Smacznego :)

Tags: