Menu główne

Jak zrobić uszka do barszczu

Zaczęty przez Krzychu, Gru 23, 2023, 10:53 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krzychu

Przepis na uszka wigilijne
Trzeba pamiętać że uszka wigilijne podaje się z barszczem czerwonym.

Farsz:
120 g suszonych grzybów np. podgrzybków
1 łyżka masła
3-4 łyżki bułki tartej
2 cebule
1/2 łyżeczki soli
pieprz ziołowy do smaku

Ciasto:
600 g mąki
300 ml gorącej wody
2 łyżki masła
2 jajka
płaska łyżka soli

1. Grzyby  moczymy na noc
2. Suszone grzyby gotujemy przez 20 minut. Następnie je płuczemy i odcedzamy.
3. Cebulę kroimy dosyć drobno. Podsmażamy na maśle na małym ogniu.

Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone grzyby mieszamy z cebulą, bułką tartą, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto na uszka robię prawie identyczne jak pierogi ruskie

Szymon

Podoba mi się, jak zaczynasz od procesu moczenia i gotowania suszonych grzybów, co zapewnia intensywny smak farszu. Twoja wskazówka o przepuszczaniu grzybów przez maszynkę do mielenia i dodaniu podsmażonej cebuli oraz bułki tartej jest krokiem, który zapewnia odpowiednią konsystencję i teksturę farszu. Dzięki za wspaniały przepis

Tags: